top of page

Overzicht van de hoofdstukken van Gezonde Verhoudingen

Gezonde Verhoudingen, het beste boek over Familieopstellingen

 

 

Het boek leest vlot en werd met diverse duidelijke voorbeelden uitgewerkt.
Een grote aanrader voor wie meer wil weten over opstellingen. Edith

 

—  Name, Title

Nu bestellen bij Bol.com

Inleiding
In de inleiding beschrijf ik mijn weg naar familieopstellingen, wat familieopstellingen zijn en de werking van het wetend veld.


De methodiek
In dit hoofdstuk beschrijf ik de werkwijze van opstellingen en het belang van de representatieve waarneming en de gevoelens die daarbij opkomen. Het gebruik van de taal en communicatie in opstellingen, de ophelderende en oplossende zinnen en rituelen, bijvoorbeeld het buigen, worden belicht en verder geef ik uitleg over de basishouding van het opstellingswerk zoals de systemische fenomenologie en de zeer specifieke therapeutische houding.


Ordening van liefde
In dit hoofdstuk maken wij kennis met de grondlagen van Hellingers werk: de door hem gevonden systemische orde die aan de basis ligt van onze relaties en zijn opmerkelijke visie op ons geweten.


Verstrikkingen binnen het familiesysteem
In dit hoofdstuk geef ik antwoord op de vragen: wie hoort er nu allemaal bij het familiesysteem, wat zijn verstrikkingen en welke gebeurtenissen lijden tot verstrikkingen?
Hier zien wij welke invloed zware, onverwerkte gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld een moeder die in het kraambed sterft of de vroege dood van een broer of zus, of en oorlog op ons kunnen hebben - en dat over generaties heen. Ook Hellingers visie op incest, schuld en vergeving heeft in dit hoofdstuk zijn plaats.


Familieopstellingen en relaties
In dit hoofdstuk kijken we hoe familieopstellingen ons kunnen helpen onze relaties weer in harmonie te brengen en wat partners kunnen doen om hun relatie over een lange periode te laten bloeien.
Het wordt duidelijk hoe groot de invloed van de familie op ons relatiegeluk is omdat wij -onbewust- loyaal zijn aan onze (voor)ouders. We zien dat wij in relaties altijd elkaars spiegel zijn en dat een goede balans van geven en nemen tussen de partners belangrijk is. Verder kijken we naar het effect van onbewuste geloofsovertuigingen en religies op ons relatiegeluk, naar manieren waarop een abortus verwerkt kan worden en hulpmiddelen die we kunnen gebruiken om een goede houding te vinden bij adoptie.


Familieopstellingen en kinderen
In dit hoofdstuk kijken we naar kinderen en mogelijke oorzaken van opvoedingsproblemen en ziekten als ADHD, autisme en dergelijke. Verder komen loyaliteitsconflicten aan de orde die kinderen zwaar belasten in periodes van langdurige spanning tussen hun ouders of bij een echtscheiding. We besluiten met de beschrijving van de harmonische zit-orde aan tafel en een aantal aanwijzingen voor ouders die aangeven wat zij vanuit het gezichtspunt van het opstellingswerk voor hun kinderen kunnen doen.


Familieopstellingen en ziektes
Dat je opstellingswerk ook kunt gebruiken om naar ziekten te kijken is het onderwerp van dit hoofdstuk. Achter ziekten zoals anorexia, boulimie, astma, kanker en het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), werkt ook een onbewuste systemische dynamiek. Natuurlijk besteed ik ook uitgebreid aandacht aan depressie, zelfmoord, psychische ziekten en verslavingen. Uiteindelijk wordt duidelijk dat door opstellingen het genezingsproces sterk verbetert en dat het in extreme gevallen voorkomt dat mensen pas door een opstelling afstand kunnen nemen van hun ziekte.


Andere vormen van opstellingen
Naast klassieke familieopstellingen zijn in de loop der jaren ook allerlei andere vormen van opstellingen ontwikkeld. Voorbeelden daarvan worden in dit hoofdstuk besproken. Bijvoorbeeld opstellingen voor individuele personen, organisatieopstellingen of structuuropstellingen. Aan de orde komen ook tafelopstellingen en opstellingen met innerlijke delen of innerlijke stemmen. Verder is er aandacht voor opstellingen met een multiculturele achtergrond en politieke opstellingen en ten slotte beschrijf ik Bert Hellingers verdere ontwikkelingen van het opstellingswerk: de 'bewegingen van de ziel' en de 'bewegingen van de geest'.


Wetenschap en opstellingen
Wetenschappelijk gezien zijn er twee onderzoeksvragen die zich ten aanzien van familie- of organisatieopstellingen opdringen. De eerste is heel praktisch: hoe efficiënt zijn opstellingen? De tweede vraag is moeilijker want hoe kan het 'wetende veld', dat bij iedere opstelling werkzaam is, verklaard worden? Dit tracht ik te verklaren via Rupert Sheldrakes Morfologische velden en resonantie, de epigenetica volgens professor Marcus Pembery en anderen, de genetische seksuele aantrekkingskracht, de kwantumfysica om uiteindelijk bij de nieuwste onderzoeken over spiegelneuronen te belanden.


De eigen opstelling voorbereiden
In dit hoofdstuk vind je een vragenlijst en richtlijnen waarmee je je eigen opstelling kunt voorbereiden. Enkele getuigenissen laten zien hoe het werkt en wat het voor de opstellers heeft betekend.
Ten slotte ga ik nog in op het werk rond de verbroken uitreiking en schets een beeld over de consequenties uit het opstellingswerk.

bottom of page